Το σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών, γνωστό και ως βρουξισμός, μπορεί να τα φθείρει και να προκαλέσει πόνο στη γνάθο και στα αυτιά. Οι γενικοί οδοντίατροι μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με βρουξισμό να αποφύγουν τον πόνο και την ενόχληση. Αυτό το ιστολόγιο θα εξετάσει τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπείες για το τρίξιμο των δοντιών.
Πώς ένας γενικός οδοντίατρος αντιμετωπίζει τον βρουξισμό
Κατανόηση του βρουξισμού
Είναι σύνηθες οι άνθρωποι να αγνοούν ότι σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους μέχρι να παρατηρήσουν τα συμπτώματα, όπως τρυφερό σαγόνι, πόνο στο αυτί, πόνο στο πρόσωπο, ευαίσθητα δόντια, πονοκεφάλους ή τσιπς και ρωγμές στα δόντια. Η κροταφογναθική άρθρωση, ή TMJ, μπορεί ακόμη και να σκάσει ή να κάνει κλικ κατά τη μάσηση. Ο βρουξισμός μπορεί επίσης να βλάψει το οστό κάτω από τα δόντια. Ένας γενικός οδοντίατρος μπορεί να ανιχνεύσει αυτά τα πιο δύσκολα συμπτώματα μέσω επιθεώρησης και οδοντικών ακτινογραφιών κατά τη διάρκεια μιας συνήθους στοματικής εξέτασης.
Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, το στρες και το άγχος είναι δύο από τις πιο κοινές αιτίες τριξίματος των δοντιών. Ο θυμός, η απογοήτευση και ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν βρουξισμό. Οι οδοντιατρικές θεραπείες για τον βρουξισμό ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία.
Πώς να σταματήσετε το τρίξιμο των δοντιών
Χρησιμοποιήστε στοματικό προστατευτικό
Ένας γενικός οδοντίατρος θα συστήσει ένα στοματικό προστατευτικό για έναν ασθενή που τρίζει τα δόντια του τη νύχτα. Ενώ τα στοματικά προστατευτικά είναι διαθέσιμα στο φαρμακείο, τα γενικά στοματικά προστατευτικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα λόγω ακατάλληλης εφαρμογής. Μπορεί να είναι πολύ μακριά, ψηλά και λεπτά, με αποτέλεσμα να νιώθουν άβολα και επιρρεπή στο σπάσιμο.
Ένα ειδικά κατασκευασμένο στοματικό προστατευτικό δεν έχει τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα στοματικά προστατευτικά χωρίς συνταγή. Ο γενικός οδοντίατρος θα το τοποθετήσει στο στόμα του ασθενούς για βέλτιστη άνεση. Τα προσαρμοσμένα στοματικά προστατευτικά είναι επίσης κατασκευασμένα από πιο ανθεκτικό υλικό, καθιστώντας τα μια καλή επιλογή για αθλητές και όσους τρίζουν τα δόντια τους έντονα.
Αποκτήστε οδοντικούς νάρθηκες
Εάν η γνάθος ή τα δόντια είναι ελαφρώς εσφαλμένα και προκαλούν βρουξισμό, ένας γενικός οδοντίατρος μπορεί να συστήσει έναν οδοντικό νάρθηκα για την επανατοποθέτηση των προβληματικών περιοχών. Η λείανση μπορεί να μειωθεί μέσω της σωστής ευθυγράμμισης. Παρόμοια με τα προσαρμοσμένα στοματικά προστατευτικά, οι νάρθηκες είναι ειδικά κατασκευασμένοι για κάθε ασθενή.
Εξετάστε τα μυοχαλαρωτικά ή άλλα φάρμακα
Τα μυοχαλαρωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του βρουξισμού, ειδικά όταν λαμβάνονται πριν τον ύπνο για περίπτωση βρουξισμού στον ύπνο. Ωστόσο, αυτό δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως μακροχρόνια θεραπεία. Τα μυοχαλαρωτικά ανακουφίζουν από τη δυσφορία ενώ ο ασθενής περιμένει ή συνηθίζει σε στοματικό προφυλακτήρα ή νάρθηκα.
Άλλα φάρμακα μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Για παράδειγμα, εάν μια αγχώδης διαταραχή είναι η υποκείμενη αιτία του βρουξισμού, ένας γενικός οδοντίατρος μπορεί να συστήσει στον ασθενή να επισκεφτεί έναν ψυχίατρο για τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Η εύρεση του σωστού αντικαταθλιπτικού ή αντιαγχωτικού φαρμάκου μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα του βρουξισμού και την υποκείμενη πάθηση ψυχικής υγείας.